ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Червень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Вітаю Вас, Гість · RSS 19.04.2024, 13:18

Головна » 2020 » Червень » 16 » ЗАПРОШУЄМО НА ЮВІЛЕЙ КНИГИ
14:31
ЗАПРОШУЄМО НА ЮВІЛЕЙ КНИГИ
   Книги – морська глибина:
 Хто в них пірне аж до дна,
Той, хоч і труду мав досить 
 Дивнії перли виносить.
 І. Я. Франко
 
Кожний рік приходить і радує нас якоюсь бажаною подією, ювілеєм або святковим днем.
2020 рік нічим не відрізняється, він, як минулі роки, наповнений знаменними подіями. Сучасні технології, гаджети та інтернет роблять інформацію доступною багатьом. Але коли хочеться усамітнитися і зануритися в іншу реальність, кращим вибором стає художня книга.
Дуже хотілося б, щоб твори, які читали старші покоління, однаково стали любимими і сьогоднішніми читачами-дітьми. Деяким книгам у 2020 році виповнюється більше двох-трьох сотень років. Але ними все так само зачитуються, ностальгуючи, дорослі і, надіюсь, що будуть відкривати для себе діти.
 
 
Книги, як і люди, мають свій день народження. Звісно, не завжди є змога чітко визначити час написання чи публікації літературного твору, але деякі дати нам  чітко відомі. Миргородська районна бібліотека для дітей підготувала викладку-календар «Книги-ювіляри 2020», щоб познайомити вас, діти, з деякими виданнями, які святкуватимуть свій черговий ювілей цього року.  
 
 
       
           415 років виповнюється першій частині одного з найбільш популярних творів світової літератури – роману іспанського письменника Мігеля де Сервантеса «Премудрий ідальго Дон Кіхот  Ламанчський». Новий переклад всесвітньо відомого роману, безсумнівно, сподобається не тільки школярам, але і їхнім батькам. 
Розповідають такий випадок. Якось король Іспанії Філіпп ІІІ побачив із балкона свого палацу юнака, який, ідучи, читав книжку і сміявся. В короля майнула думка, що юнак або збожеволів, або читає «Дон Кіхота». Придворні поквапилися з’ясувати це, і виявилось, що юнак дійсно читав книжку Сервантеса. Отже, й досі не вщухають суперечки з приводу того, ким же насправді є той Лицар Сумного Образу – божевільним чи мудрецем. Твір також відомий тим, що надихнув Людвіга Мінкуса на створення однойменної балетної вистави.                                                              
          350 років минуло з часів прем’єри комедії-балету «Міщанин-шляхтич», а шедевр Жана Батиста Мольєра не втрачає своєї актуальності. П’єса є сатирою як на вульгарність середнього класу, так і на гонор та зазнайкуватість аристократії. У комедії  Мольєр дав яскравий сатиричний образ багатого буржуа Журдена. Герой комедії схиляється перед дворянством, мріє проникнути в аристократичне середовище
 
Втративши всяку гідність, Журден не хоче зізнаватися в тому, що батько його був купцем. Ось він заводить дружбу з дворянами і, що всього смішніше, намагається розігрувати роль галантного шанувальника дами-аристократки. Примхи героя загрожують бідами його сім'ї: свою дочку Люсіль він хоче видати за маркіза і відмовляє людині, яку вона любить. Тільки дотепна вигадка допомагає закоханим подолати цю перешкоду.
        
      «Пригоди барона Мюнхгаузена», книга німецького письменника Еріха Распе, вперше вийшла друком 235 років тому. Ви прочитаєте фантастичні розповіді про пригоди головного героя — барона Мюнхгаузена, який насправді жив у Німеччині на початку XVII століття. Він був військовим, певний час служив у Росії й воював із турками. Повернувшись до свого маєтку в Німеччині, Мюнхаузен незабаром став відомий  як дотепний оповідач, котрий похвалявся своїми неймовірними пригодами. Як часто трапляється в літературі, у шліфуванні оповідань узяв участь письменник Еріх Распе. Він попрацював над текстами і в 1785 році опублікував їх. Незабаром до них приєдналися фантастичні оповідання інших письменників, також присвячені пригодам вигадливого барона. Та все ж автором книги про барона Мюнхаузена прийнято вважати саме Рудольфа Еріха Распе.
 
            
 
 
«Айвенго», знаменитий роман Вальтера Скотта ось уже майже 200 років — улюблена книга дітей і дорослих у всьому світі. Дія роману за твердженням автора відбувається в середині ХІ ст.. Вальтер Скотт створив картину англійської історії того періоду, що настав після завоювання країни норманами. Ви дізнаєтеся про пригоди благородного лицаря Айвенго та його коханої леді Ровени. Добро, справедливість, честь, гідність і любов неодмінно переможуть, а віроломство та підступність ворогів і зрадників буде покарано!
 
 
        
     
 
200 років тому вперше опубліковано поему російського письменника Олександра Пушкіна «Руслан і Людмила». Чарівна казка, натхненна давньоруськими билинами, в якій розповідається про те, як богатир Руслан рятує свою наречену Людмилу, викрадену злим чаклуном. Поема також відома тим, що надихнула Михайла Глінку на створення однойменної опери.
 
.
 
        
           
          
         190 років тому вперше побачила світ повість Оноре де Бальзака «Гобсек» - один із шедеврів французької літератури ХІХ ст.. Класика актуальна у всі часи, тому що стосується «вічних» питань людського буття. Одне з таких одвічних питань – вплив «золотого мішка» на внутрішній світ людини  - сьогодні, як ніколи, співзвучне питанням нашого часу... А ще  цікаво!!! Повість «Гобсек» двічі екранізувалася в Радянському Союзі в 1936 році, режисер Костянтин Еггерт, та у 1987- режисер Олександр Орлов.  
 
   
180 років від дня публікації «Кобзаря» українського поета, письменника, художника Т.Г.Шевченка. Вперше «Кобзар» видано 1840 року в Санкт-Петербурзі за сприяння Євгена Гребінки на кошти Петра Мартоса. Останній замовив молодому і талановитому художнику свій портрет. І одного разу, коли Тарас Шевченко на хвилинку відлучився, знудьгований поміщик підняв із підлоги аркуш паперу з віршами. Прочитане вразило. Тарас Шевченко дістав із-під ліжка коробку, в якій зберігав свої твори, а Петро Мартос негайно відніс їх до Євгена Гребінки. До «Кобзаря» увійшли 8 поезій: «Перебендя», «Катерина», «Тополя», «Думка» («Нащо мені чорні брови»), «До Основ’яненка», «Іван Підкова», «Тарасова ніч» та «Думи мої, думи, лихо мені з вами». Книга мала зручний формат і була видрукувана на якісному папері тиражем 1000 примірників. Після видання цієї збірки й самого Тараса Шевченка почали називати Кобзарем.
        
 
       Цього року свій 155-й ювілей святкує шедевр дитячої літератури – казка відомого англійського письменника і вченого-математика Льюїса Керрола – «Аліса у Дивокраї». Герої книжки Капелюшник, Солоний Заєць, Чеширський Кіт не тільки стали улюбленцями дітей та дорослих у всьому світі, а й дістали прописку у багатьох прислів’ях та приказках. Кажуть, у захваті від цієї казки була навіть королева Вікторія.
 
 
 
 
 
140 тому написаний роман Панаса Мирного «Хіба ревуть воли, як ясла повні?», що вперше вийшов друком у Женеві 1880 року. Ідейно-тематичний зміст роману став першою в нашому письменстві монументальною селянською епопеєю, усебічним змалюванням життя українського села. Своєю промовистою назвою і багатством сюжетних ліній роман Панаса Мирного викликає цікавість у читачів та спонукає до роздумів. Сила кохання, вірність, справжня дружба, проблема виховання — усі ці мотиви є наскрізними у творі.
        
           
        115          років       виповнюється     оповіданню американського письменника Джека Лондона «Жага до життя».  Аляска — те місце,  де  кожен змушений виявляти свої справжні  риси. Північ рівняє бідних і багатих,   пронизливий  холод  не  зважає  на   неміч, рвучкий вітер байдужий до соціального стану, а дикий звір не  розбирає звань.  У протистоянні  з жорстокою природою   герої   перемагають    не   тільки   завдяки сміливості,   витривалості,    енергії,    а    насамперед завдяки силі духу, жазі до життя та здатності навіть в екстремальних умовах залишатися Людиною.
 
 
   
        Також 115 років виповнюється оповіданню ще одного видатного американського письменника О’Генрі «Дари волхвів». Ви дізнаєтеся про найкращі подарунки на Різдво, які зробили один одному закохане подружжя Янгів, про їхню щирість почуттів, здатність на самопожертву і справжню мудрість.
 
 
 
Всі перераховані книги-ювіляри 2020 стали вагомим внеском у розвиток літератури, тому їх по праву називають світовою класикою. Ці книги є на поличках нашої книгозбірні і продовжують вабити до себе читачів. Надіюсь, що  ви, діти, завітаєте до нашої бібліотеки і з задоволенням прочитаєте ці книги.
       Катерина Яневич, бібліотекар І категорії Миргородської районної бібліотеки для дітей
Переглядів: 269 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz