ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Червень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 14:46

Головна » 2020 » Червень » 3 » Зелені свята - зеленій рай
12:02
Зелені свята - зеленій рай
 
 
 
Друзі, сьогодні я вас запрошую до віртуальної історичної подорожі  «Зелені свята – зелений рай, в зелені, квітах мій рідний край». Саме сьогодні, я розповім про традицію слов’янських народів святкувати «Зелені свята».  Сама назва «Зелені свята» дуже стародавня, далеко перед християнська, яка не затратилось у мороці віків. Користуючись з розповідей та передань наших патріархів – глибоких столітніх дідусів та бабусь, з літописів та Св. Письма – житій святих, тощо – ми зможемо відхилити краєчок заслони й поглянути на наші неоціненні тисячолітні скарби – культуру наших предків.
У ту далеку давнину люди вірили в Сонце, Зиму, Весну, Літо, Осінь, вітер, грім – як у живі істоти дружні до людини… І що ці сили – істоти можна використовувати на користь людини, можна прихилити до себе, бути  в їх  ласці; коли ж злі, - їх можна відхилити. Люди вірили в магічну силу дій – ритуалів, у силу слова й цими засобами намагалися забезпечити собі добробут, урожай на полі, приплід худоби, щасливе родинне життя, успішне полювання, добру погідну пору…
В основі  «Зелених свят», крім сонячного культу і культу покійників, лежить культ дерева, культ квітів.
Початок Зелених свят тепер вважається Зелена Субота. Уся родина бере участь у готування до свята – господиня та доньки миють вранці оселю, прикрашають її зеленню, закладають рушники за образи. Далі господиня пече книші, пиріжки та варить традиційно сім страв. До Зеленосвятських традиційних страв і печив належали, у більшості, такі: 1. Капусняк  
чи біґос; 2.Печеня; 3. Холодець; 4. Вареники чи налисники, 5. Каша з молоком; 6. Пиріжки з сиром; 7. Колова – густо зварена каша з пшениці чи інша з медом.
                У цей , з благословення матері,час дівчата йдуть у свої «городчики», але не перед хатою. У зелену суботу обов’язково треба підсапувати бур’ян з квітів, а коли не має довго дощу – підлити – навести добрий лад. На початок цієї роботи проказується молитва, а потім йде спів до веснянок, еротичних пісень, пісень розлуки доньки з родиною. Коли «впорають городчики», дівчата зрізують зілля, щоб увечорі умаювати хату, а зілля вносять у хату, коли починає смеркати.
Господар з старшими синами їде до лісу «рубати клечання». На клечання можна рубати – ламати лише: дуба, клена, явора, липу, ясеня – це чарівні дерева і кожне має своє значення.
                Смеркає. Господиня окропляє хату «благовіщенською» водою, а господар усе обійстя та пасіку, після він розставляє деревця у всіх воротах. Мати з дівчатами вносять зілля з «городчика», а хлопці – гілки з клечання. У хаті горить лампадка та свічка (гасу на Зелені свята не вживають). Помившись та одягнувшись у чистий одяг, уся родина – і старий і малий умайовують хату всередині клечанням та квітами, потім умайовують у сінях, потім розкидають зілля – лепеху, квіти по всьому подвірні, по всіх будинках. Коли все це зроблено , господар звертається до сил природи, щоб було все добре, а зле минуло їх … Після всіх ритуалів всі йдуть у хату і сідають за вечерю. Горілки чи чогось, зварену з різними «помічним» корінням чи чогось подібного не вживають, а замість того п’ють медову ситу.
                Ось такі традиції були у наших предків. До речі, про все це я дізналося під час улаштування книжкової виставки – інсталяції «Зелені свята – зелений рай, в зелені, квітах мій рідний край». 
 
 
Я намагалася зібрати на неї якомога  більше цікавих джерел , з яких Ви, любі наші відвідувачі, зможете дізнатися про культурні традиції нашого народу!
З Зеленими Святами!
 
 
                                            Маргарита Каймакова, провідний бібліограф ЦРБ
Переглядів: 168 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz