ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Червень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Вітаю Вас, Гість · RSS 20.04.2024, 02:23

Головна » 2020 » Червень » 23 » Зростаймо громадянами
15:20
Зростаймо громадянами
Наша рідна земля – Україна. А всі ми – український народ: великий і маленький, дружний і працьовитий.
Здавна українці боролися за незалежність і свободу. Йшли роки... Багато чого змінювалося, та залишалося прагнення нашого народу до волі й незалежності, до закріплення їх на державному рівні, що, нарешті, втілилося в Конституції 1996 року.
Напередодні  державного свята в читальній залі Миргородської районної бібліотеки для дітей організовано перегляд літератури «Зростаймо громадянами»  (для відвідувачів 5-9 класів) та тематичну полицю «Куточок маленького українця» (для школярів 1-4 класів).  Представлені матеріали дають можливість кожному ознайомитися з важливими етапами історичного розвитку України на шляху до становлення України як конституційної держави.
 
 
 
            Саме Конституція проголосила Україну суверенною, незалежною, демократичною, правовою державою. А от першою вітчизняною конституцією вважається Конституція гетьмана Пилипа Орлика. Отже, ми можемо пишатися тим, що ця Конституція, прийнята 5 квітня 1710 року, була однією з перших в Європі та світі.
Конституція... Основний закон України... Невелика книжечка, але наскільки глибока й важлива, чітка й цікава.
Коли ми гортаємо сторінки Конституції, читаємо її рядки, найбільше нашу увагу привертає 2-й розділ «Права, свободи й обов'язки людини і громадянина», в якому є статті, що безпосередньо стосуються всіх нас.
І ви, діти, вже маєте певні права, які гарантує Конституція. Проте не забувайте і про обов'язки. Обов'язки доньки чи сина, обов'язки учня, обов'язки людини...
У цьому законі є ст. 20, у якій записано, що державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб, Державний Гімн. І там, де проходять урочистості, лунає пісня:
Душу й тіло ми положим за нашу свободу
І покажем, що ми, браття, козацького роду.
Кожна держава має свої символи. Україна теж має свої державні символи і пишається ними. От я й хочу розповісти вам про три основні символи України — про її національний Герб, Прапор, Гімн, котрі мають давню і цікаву історію.
Золотий тризуб — символ влади. Він зустрічається ще з часів Київської Русі, зокрема, на монетах київського князя Володимира Великого.
Герб — це частина корони, яку носили київські князі. Чому саме тризуб вважають гербом України? Мабуть, тому, що число «три» завжди вважали числом казковим і чарівним. У багатьох казках ви знайдете розповіді про трьох богатирів, про три бажання, про три дороги. А ще в тризубі відображено триєдність життя. Це Батько, Мати, Дитя, які символізують Силу, Мудрість, Любов.
Національний прапор — це синьо-жовте полотнище. Він має давнє походження. Поєднання цих двох кольорів зустрічається на гербах і прапорах нашого славного народу ще за часів княжої доби. Жовтий колір — це колір хліба, життя, а блакитний — це колір неба, води, миру.
Наш стяг — пшениця на полях
Під голубим небесним зводом.
Національний Гімн України — це урочиста пісня — символ державної єдності, яку понад століття тому написали поет П. Чубинський та композитор М. Вербицький. Слова гімну вперше були надруковані в 1863 році.
Конституція України – це не лише Закон законів, це серце, ядро подальшого розвитку і вдосконалення суспільства. Вона ввійшла в суспільне життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України.
Любі діти, запрошуємо вас до нашої бібліотеки переглянути викладку літератури. Наші двері завжди гостинно відчинені для вас.
Катерина Яневич, бібліотекар І категорії Миргородської районної бібліотеки для дітей
Переглядів: 195 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz